WORKSHOP 5:

Een blusvliegtuig

Elke zomer worden bossen geteisterd door bosbranden. Soms wordt het vuur zo groot en ligt het zo ver van de weg dat gewone brandweerwagens het niet kunnen blussen. Dan worden blusvliegtuigen ingeschakeld. Ze vullen hun romp niet met passagiers en vracht, maar met water om over het vuur te storten! Maar hoe weet de piloot wanneer zijn watertank leeg is? Kunnen we iets bouwen dat de piloot waarschuwt wanneer hij moet terugvliegen om water bij te vullen?

In deze opdracht gebruik je LED’s om het waterniveau in een reservoir te meten. Je gaat aan de slag met stroomkringen en experimenteert met de geleidende eigenschappen van verschillende materialen om dit probleem op te lossen.

STAP 1:

Moeilijkheidsgraad

Complexe motorische vaardigheden, inzicht in abstracte begrippen of ongebruikelijke bouwonderdelen kunnen nodig zijn voor deze ontwerpuitdaging.
Deze moeilijkheidsgraad is bedoeld voor jongeren van negen à tien jaar oud. Stem af op andere leeftijdsgroepen, indien nodig.

STAP 2:

Benodigdheden

AFPLAKTAPE OF DUCTTAPE

PLASTIC WATERFLES

DRIE AA OF AAA BATTERIJEN IN HOUDER OF EEN 9V BATTERIJ

* Optionele benodigdheden

PAPIERKLEMMEN*

BEKERS

GELEIDERS MET KROKODILKLEMMEN

ALIMINIUMFOLIE

PIJPENRAGERS*

WATER

PAPERCLIPS

LED-LAMPJES

METAALDRAAD*

STAP 3:

Aan de slag

Vergeet niet dat dit slechts één manier is om dit model te maken, misschien vind jij wel een andere manier?

 

  1. Zoek een reservoir dat dienst kan doen als brandstoftank.
  2. Maak enkele gaatjes in het reservoir om de ledlampjes en paperclip in vast te hechten. Zorg ervoor dat de gaatjes verticaal boven elkaar staan en dat er telkens eenzelfde afstand tussen zit. Elk ledlampje geeft het niveau weer van de brandstof die in de tank zit!
  3. Plaats een paperclip in het onderste gaatje en de langere geleiders van je ledlampje in de andere gaatjes. (Tip: Let goed op dat je alle ledlampjes op dezelfde manier in de gaatjes steekt. Zo lukt het beter om ze in een mooie rij op te stellen. ).
  4. Lijm de ledlampjes en paperclip vast op de juiste plaats zodat het reservoir niet lekt.
  5. Verbind aan de buitenkant van het reservoir de kortere geleiders van de ledlampjes met elkaar door middel van een geleidend materiaal. Je kunt aluminiumfolie gebruiken, metaaldraad of een andere geleider. Haal de geleiders aan de binnenkant van de brandstoftank er niet uit.
  6. Sluit een batterij aan: één kant sluit je aan op de paperclip en de andere kant op de geleider die aan de buitenkant van je reservoir zit.

 

Uittesten

  1. Giet water in het reservoir en kijk of de ledlampjes oplichten!
  2. Probeer het nog eens met zout water.