WORKSHOP 6:

Bouw een communicatienetwerk

Dankzij het internet en mobiele telefoons kunnen we op elk moment met elkaar praten. Wist je dat je ook een telefoon kan maken met niets meer dan enkele bekers en wat touw? Je kan zelfs drie of meer bekertelefoons verbinden met hetzelfde netwerk!

STAP 1:

Moeilijkheidsgraad

Voor dit onderwerp zijn eenvoudige motorische vaardigheden, inzicht in simpele abstracte begrippen of gebruikelijke bouwonderdelen nodig.
Deze moeilijkheidsgraad is bedoeld voor jongeren van negen à tien jaar oud. Stem af op andere leeftijdsgroepen, indien nodig.

STAP 2:

Benodigdheden

PLAKBAND

PAPERCLIPS*

PUNAISES*

* Optionele benodigdheden

SCHAAR

EEN STUK KARTON*

EXTRA MATERIAAL DAT GELUID KAN VOORTPLANTEN*

BEKERS

PIJPENRAGER*

TOUW, GAREN OF VISLIJN

SLUITRINGEN OF MOEREN*

STAP 3:

Aan de slag

Vergeet niet dat dit slechts één manier is om dit model te maken, misschien vind jij wel een andere manier?

 

 1. Kies eerst je communicatie-ontvangers. Je kunt plastic of papieren bekers gebruiken.
 2. Kies vervolgens een materiaal dat je zal gebruiken om je signalen door te sturen. Probeer verschillende soorten touw, vislijn of garen.
 3. Verbind je ontvangers met elkaar. Maak een klein gaatje aan de onderkant van de beker en verbind de bekers met elkaar door middel van het touw. (Tip: Je kunt een moer gebruiken om het touw binnenin de beker goed vast te maken zodat het blijft zitten.).
 4. Om het netwerk te testen, laat je een persoon een van de bekers vastnemen. Strek het touw goed uit totdat het heel strak gespannen staat (het moet strak gespannen staan anders werkt het niet). Gebruik nu een signaal, zoals je stem of een bel, om geluid te maken in de beker. De andere persoon moet de tweede beker aan zijn of haar oor houden. Als het touw strak gespannen staat, dan plant het signaal zich helemaal voort van de zender naar de ontvanger. Aan de kant van de ontvanger kun je dan een geluid horen!

 

Maak een netwerk van drie personen

 1. Bouw je netwerk van twee personen uit door nog een beker toe te voegen.
 2. Werk eerst een gedetailleerd plan uit waarin je nagaat hoe je nog een beker kunt verbinden met je netwerk. Dit plan zal helpen als je op een probleem stuit.
 3. Verbind de ene beker met de andere door middel van een touw.
 4. Probeer eens het geluid van een van je ontvangers te dempen. Probeer de beker die het signaal verzendt te gebruiken om de richting van je geluidssignaal te sturen. Kun je de richting sturen van je geluidssignaal?

 

Maak een netwerk van vijf personen

 1. Verbind je netwerk van drie personen met een apart netwerk van twee personen.
 2. Probeer minstens twee zenders (mensen die een signaal uitzenden) en drie ontvangers (mensen die het signaal horen) te hebben. Als je hierin slaagt, breid je netwerk dan eens uit en ga na of het in beide richtingen signalen kan verzenden en ontvangen.
 3. Probeer verschillende manieren uit om je netwerken met elkaar te verbinden. Je kunt een paperclip of een ander onbuigbaar materiaal gebruiken. Ga eens na of sommige materialen het geluid beter kunnen overbrengen dan andere.
 4. Kijk eens of je een nog groter communicatienetwerk kunt maken! Hoeveel mensen kun je toevoegen?