WORKSHOP 2:

Veilig stoprobotje

Robots worden al vaak gebruikt in fabrieken. Ze zijn groot, sterk en snel en kunnen dus veel taken overnemen die zwaar werk zouden zijn voor de mensen in de fabriek. Maar die grote automatische machines zijn ook gevaarlijk. Hoe kan je ervoor zorgen dat je robot in een veilige zone werkt, waar hij niet per ongeluk een mens kan raken?

In deze opdracht bouw je een eenvoudige robot die rondwaggelt door een gewichtje aan een elektromotor. Je gaat aan de slag met stroomkringen en experimenteert met de geleidende eigenschappen van verschillende materialen om dit probleem op te lossen.

Dit is een XL activiteit: we hebben een onderaan een uitgebreid lesplan en ondersteunende powerpoint toegevoegd voor wie inspiratie wil opdoen om deze activiteit met een groep te proberen.

STAP 1:

Moeilijkheidsgraad

Complexe motorische vaardigheden, inzicht in abstracte begrippen of ongebruikelijke bouwonderdelen kunnen nodig zijn voor deze ontwerpuitdaging.
Deze moeilijkheidsgraad is bedoeld voor jongeren van negen à tien jaar oud. Stem af op andere leeftijdsgroepen, indien nodig.

STAP 2:

Benodigdheden

AFPLAKTAPE

STIFT MET SMELTLIJM OF EEN GOM

SCHAAR

ISOLATIETAPE*

STEVIG PAPIER, AANPLAKBORD, KARTON OF HARDSCHUIM*

* Optionele benodigdheden

EEN GELIJKSTROOMMOTOR

3 DRADEN MET KROKODILKLEMMEN

ALUMINIUM TAPE*

LED-LAMPJES*

TWEE PAPIERKLEMMEN

2 AAA OF AA BATTERIJEN IN HOUDER OF 1 9V BATTERIJ

ALUMINIUMFOLIE

KOPERDRAAD*

TWEE PAPERCLIPS

PLASTIC WATERFLESJE OF LEGE VERPAKKING*

PIJPENRAGEN*

SOLDEERSTATION*

STAP 3:

Aan de slag

Vergeet niet dat dit slechts één manier is om dit model te maken, misschien vind jij wel een andere manier?

 

  1. Maak met behulp van aluminiumfolie of ander geleidend materiaal een veiligheidszone waarbinnen de robot kan bewegen.
  2. Maak een eenvoudig elektrisch circuit met een gelijkstroommotor, batterijen en geleidend materiaal. (Tip: Als je hulp nodig hebt om een eenvoudig elektrisch circuit te maken, kijk dan zeker eens naar “Hoe een led doen branden met een elektrisch circuit?” en “Maak een elektrisch circuit zonder draden“.)
  3. Pas de gelijkstroommotor aan door iets aan de bewegende as (de dunne metalen steel) te bevestigen zodat de robot beweegt (of trilt). (Hint: Je kunt iets als een lijmstift of een gommetje op de as aanbrengen, zodat de robot uit evenwicht raakt en rondwaggelt waneer de motor draait, of je kunt een propeller gebruiken die de robot vooruitduwt.)
  4. Plaats het elektrisch circuit op een beker, een waterflesje of iets anders dat je kunt gebruiken als lichaam voor de robot.
  5. Pas het elektrisch circuit aan zodat het open is. De twee uiteindes van het elektrisch circuit maak je vast aan de onderzijde van de beker zodat het elektrisch circuit gesloten wordt wanneer je de beker op aluminiumfolie plaatst.
XL:

Aanvullend materiaal

Het plan links legt je stap voor stap uit hoe je zelf een werkende stoprobot kan bouwen. Als je deze activiteit voor een groep wilt organiseren, kan je inspiratie opdoen in ons lesplan en presentatie die je hieronder kan downloaden. We stellen hierin voor hoe wij de activiteit aanpakten tijdens onze testsessies met groepen kinderen van 8 tot 12 jaar.

Gratis te downloaden aanvullend lesmateriaal.

Powerpoint
Lesplan