WORKSHOP 1:

Bouw een helikopter

Helikopters zijn vreemde machines. Ze hebben geen vleugels, maar een grote schroef bovenop waarmee ze kunnen vliegen.

Jouw opdracht: bouw een helikopter die stabiel kan vliegen. Daarvoor moet je experimenteren met evenwicht door het gewicht goed te verdelen over de romp van je helikopter. Kan je helikopter ook vliegen met een vracht?

Dit is een XL activiteit: we hebben een onderaan een uitgebreid lesplan en ondersteunende powerpoint toegevoegd voor wie inspiratie wil opdoen om deze activiteit met een groep te proberen.

STAP 1:

Moeilijkheidsgraad

Complexe motorische vaardigheden, inzicht in abstracte begrippen of ongebruikelijke bouwonderdelen kunnen nodig zijn voor deze ontwerpuitdaging.
Deze moeilijkheidsgraad is bedoeld voor jongeren van negen à tien jaar oud. Stem af op andere leeftijdsgroepen, indien nodig.

STAP 2:

Benodigdheden

EEN EUROCENT

EEN PROPELLER

IJSLOLLY STOKJE

KARTON OF STEVIG PAPIER

LANGE ELASTIEKJES

PAPERCLIPS

STAP 3:

Aan de slag

Vergeet niet dat dit slechts één manier is om dit model te maken, misschien vind jij wel een andere manier?

 

  1. Neem een stuk dik papier en snij de vorm van je helikopter uit.
  2. Buig een paperclip zodat het binnenste stuk een hoek van 90 graden vormt ten opzichte van het grotere buitenste stuk. Je krijgt zo de vorm van de letter “L”.
  3. Kleef het buitenste stuk van de paperclip met plakband vast aan het uiteinde van een ijslolly stokje. Het kleinere binnenstuk van de paperclip is nog steeds naar buiten gebogen zoals een haak.
  4. Kleef de uitgesneden helikopter met plakband vast aan het stokje en dit op dezelfde plaats als waar de paperclip aan vasthangt. Zorg ervoor dat de bovenkant van het stokje zo’n vijf centimeter boven de helikoptervorm uitkomt.
  5. Maak een propeller (kant-en-klaar of zelfgemaakt) vast aan het andere uiteinde van het stokje.
  6. Kleef de eurocent met plakband vast aan de helikopter waar het stokje de onderzijde van de helikoptervorm raakt. Denk goed na waar je de eurocent precies vasthangt, want dat heeft een invloed op de stabiliteit van de helikopter.
  7. Maak het elastiekje met een lus vast aan de haak van de paperclip, en het andere einde aan de haak van de propeller.
  8. Draai enkele keren (50 of meer) goed aan de propeller zodat het elastiekje gespannen wordt. Maak je geen zorgen als er een knoop in het elastiekje komt terwijl je aan het draaien bent. Je moet het elastiekje zo veel mogelijk rekken zodat het veel potentïele energie kan verzamelen.
  9. Om de helikopter te doen vliegen, houd je de propeller vast met je ene hand en het andere uiteinde van het stokje met je andere hand. Laat de propeller los en wacht twee seconden voordat je de helikoptervorm loslaat.
  10. Test zelf eens uit wat er gebeurt wanneer je je helikopter op andere momenten loslaat of wanneer je eerst de helikoptervorm loslaat en dan pas de propeller.
XL:

Aanvullend materiaal

Het plan links legt je stap voor stap uit hoe je zelf een helikopter kan bouwen. Als je deze activiteit voor een groep wilt organiseren, kan je inspiratie opdoen in ons lesplan en onze presentatie die je hieronder kan downloaden. We stellen hierin voor hoe wij de activiteit aanpakten tijdens onze testsessies met groepen kinderen van 8 tot 12 jaar.

Gratis te downloaden aanvullend lesmateriaal.

Powerpoint
Lesplan