WORKSHOP 4:

Bouw een robotarm

Robots worden al vaak gebruikt in fabrieken. Ze zijn groot, sterk en snel en kunnen dus veel taken overnemen die zwaar werk zouden zijn voor de mensen in de fabriek. Deze robots zien er niet uit als de robots die je kent uit films en spelletjes. Vaak bestaan ze alleen maar uit één arm! Probeer je zelf zo’n robotarm te bouwen?

Deze opdracht is erg vrij en vooral geschikt voor oudere kinderen: hoe bouwen ze een scharnierende robotarm? Welk mechanisme bedenken ze voor de arm om een voorwerp vast te grijpen?

STAP 1:

Moeilijkheidsgraad

Voor dit onderwerp zijn matige motorische vaardigheden, inzicht in bepaalde abstracte begrippen of ongebruikelijke bouwonderdelen nodig.
Deze moeilijkheidsgraad is bedoeld voor jongeren van negen à tien jaar oud. Stem af op andere leeftijdsgroepen, indien nodig.

STAP 2:

Benodigdheden

PLAKBAND

TOUW

SLUITRINGEN OF MUNTSTUKJES

IJSLOLLY STOKJE

DEUVELS OF VLEESPINNEN

KNIKKERS

ELASTIEKJES

RIETJES

BEKER

PAPERCLIPS OF SPLITPENNEN

PIJPENRAGERS

STAP 3:

Aan de slag

Vergeet niet dat dit slechts één manier is om dit model te maken, misschien vind jij wel een andere manier?

 

  1. Probeer een knikker, een rietje en een sluitring met je hand op te tillen. Merk je een verschil tussen de verschillende voorwerpen?
  2. Maak het grijpmechanisme van de robotarm. Denk eens na over hoe je kracht moet gebruiken om elk voorwerp op te tillen en vast te houden.
  3. Bouw een grijpmechanisme dat zowel open als toe gaat om een van de drie voorwerpen op te tillen en vast te houden. Tip: denk aan hoe je eigen hand beweegt!
  4. Probeer een klevend of geweven materiaal op je grijpmechanisme te plaatsen zodat je de voorwerpen gemakkelijker kunt vasthouden
  5. Maak een verlengstuk voor je robotarm waardoor je op minstens 30 centimeter afstand van de voorwerpen kunt staan.
  6. Maak het grijpgedeelte van de robotarm vast aan de verlenging en bouw een stukje in waarmee je de grijper kunt besturen op 30 centimeter afstand.
  7. Test je robotarm uit. Ga na of je de drie voorwerpen een per een kunt optillen en verplaatsen.