WORKSHOP 3:

Bouw een raket

In deze activiteit bouw je een stompraket: een raket die gelanceerd wordt met lucht! Deze activiteit is mits goede begeleiding erg geschikt voor jonge kinderen (5-6) en blijft ook leuk voor ouderen! Je kan ze gemakkelijk uitbreiden met een competitie element: welke raket vliegt het verst of het hoogst? Je kan foto’s van planeten verspreiden doorheen de ruimte en deze proberen te raken met de raket.

Dit is een XL activiteit: we hebben een onderaan een uitgebreid lesplan en ondersteunende powerpoint toegevoegd voor wie inspiratie wil opdoen om deze activiteit met een groep te proberen.

STAP 1:

Moeilijkheidsgraad

Voor dit onderwerp zijn eenvoudige motorische vaardigheden, inzicht in simpele abstracte begrippen of gebruikelijke bouwonderdelen nodig.
Deze moeilijkheidsgraad is bedoeld voor jongeren van acht à tien jaar oud. In het gedetailleerde lesplan dat je onderaan kan downloaden, vind je tips om de activiteit uitdagender te maken voor oudere kinderen.

STAP 2:

Benodigdheden

TWEE PVC BUIZEN

PINGPONGBAL

EEN LEGE WATERFLES

PVC VERBINDINGSSTUK (90° of 45°)

PAPIER

PLAKBAND

SCHAAR

STAP 3:

Aan de slag

Vergeet niet dat dit slechts één manier is om dit model te maken, misschien vind jij wel een andere manier?

 

  1. Rol een stuk papier op om de romp van de raket te maken. Het papier moet rond de pvc-buis passen. Tip: Je kunt de raket strak of minder strak rond de pvc-buis binden. Als de raket te los zit, zal er lucht ontsnappen. Als de raket te strak zit, zal hij blijven vast zitten!
  2. Plaats de pingpongbal op de raket zoals je dat zelf wilt.
  3. Snij stuurvleugels en een puntige raketneus uit om ervoor te zorgen dat de raket kan vliegen!
  4. Bouw je lanceeropstelling met behulp van pvc-buizen en een plastic fles. Zorg dat je raket niet omvalt en dat je nog kunt aanpassen vanuit welke hoek je de raket wegschiet.

 

Test je raket

  1. Bouw je lanceeropstelling door twee pvc-buizen met een verbindingsstuk aan elkaar te zetten. Zorg ervoor dat je de buizen dusdanig opstelt dat je het verbindingsstuk nog kunt draaien om zo de hoek van waaruit je je raket lanceert aan te passen.
  2. Maak een plastic fles vast aan een uiteinde van de pvc-buis en schuif de raket over het andere uiteinde.
  3. Richt op een doelwit dat je wilt raken en lanceer de raket door met je voet op de plastic fles te trappen!

 

XL:

Aanvullend materiaal

Het plan hier links legt je stap voor stap uit hoe je zelf een werkende raket op luchtdruk kan bouwen. Als je deze activiteit voor een groep wilt organiseren, kan je inspiratie opdoen in ons lesplan en de presentatie die je hieronder kan downloaden. We stellen hierin voor hoe wij de activiteit aanpakten tijdens onze testsessies met groepen. Je vindt hierin ook tips om deze eenvoudige activiteit als opstapje te gebruiken om te experimenteren met beginselen van de mechanica.

Gratis te downloaden aanvullend lesmateriaal.

Powerpoint
Lesplan