WORKSHOP 13:

Bouw een draaiend toestel aangedreven door lucht

Hoe kan een ruimtetuig bewegen in de ruimte? In deze activiteit bouw je het systeem na dat ervoor zorgt dat alle ruimtetuigen, van een satelliet tot het internationaal ruimtestation, mooi op hun plaats blijven in de ruimte.

STAP 1:

Moeilijkheidsgraad

Complexe motorische vaardigheden, inzicht in abstracte begrippen of ongebruikelijke bouwonderdelen kunnen nodig zijn voor deze ontwerpuitdaging.
Deze moeilijkheidsgraad is bedoeld voor jongeren van negen à tien jaar oud. Stem af op andere leeftijdsgroepen, indien nodig.

STAP 2:

Benodigdheden

RIETJES

PAPERCLIPS

PINGPONGBAL*

* Optionele benodigdheden

EEN STUK KARTON

HOUTEN STOKJE OF VLEESPIN

SCHAAR

BALLONNEN

PAPIEREN BEKERS

PLAKBAND

STAP 3:

Aan de slag

Vergeet niet dat dit slechts één manier is om dit model te maken, misschien vind jij wel een andere manier?

 

Versie 1

 1. Gebruik een goed geslepen potlood om twee kleine gaatjes te maken in de pingpongbal, maar wees voorzichtig. Die gaatjes moeten recht tegenover elkaar staan. Duw een lange vleespin of ander materiaal door deze gaatjes om de as te maken van het draaiend toestelletje dat wordt aangedreven door lucht of om de lijn te maken waar de bol kan ronddraaien. De bal moet vrij kunnen ronddraaien.
 2. Neem een potlood of een pen en duid de evenaar of het midden van jouw pingpongbal aan. Die lijn moet loodrecht op de as staan.
 3. Maak op de evenaar gaatjes op de plaatsen waar de lucht zal ontsnappen. Je kunt zo veel of zo weinig gaten maken als je wilt, afhankelijk van het aantal dat jij nodig vindt om de pingpongbal te doen draaien.
 4. Steek de rietjes in de nieuwe gaten die je gemaakt hebt. Die rietjes zorgen voor de luchtafvoer. Verkort de rietjes zodat aan de andere kant van het flexibele deel van de rietjes een recht stuk overblijft van zo’n 2,5 tot 5 cm.
 5. Neem het stuk karton en snij er een cirkel uit. Prik de as door de cirkel zodat de pingpongbal op het karton ligt als je het vasthoudt.
 6. Neem een rietje en plaats het bovenaan de bal over de vleespin of over het potlood. Adem diep in en blaas lucht in het rietje.

 

Versie 2

 1. Maak een gaatje in de onderkant van een papieren beker. Plaats de beker ondersteboven en duw een lang, recht stokje door het gat.
 2. Kleef de beker goed vast op een tafel. Schuif een deel van een rietje over de stok.
 3. Kleef een rietje of een stokje vast aan de bovenkant van het rietje zodat je de letter ‘T’ krijgt.
 4. Blaas twee ballonnen op en gebruik paperclips om ze dicht te houden zodat er geen lucht ontsnapt.
 5. Kleef de ballonnen vast aan de uiteinden van de ‘T’. Zorg ervoor dat de ballonnen in de tegenovergestelde richting wijzen en dat ze niet te veel weg en weer bewegen.
 6. Neem voorzichtig de paperclips weg en laat de ballonnen tegelijkertijd afgaan. Je toestelletje draait!