WORKSHOP 8:

Bouw een exoskelet

Een exoskelet kan mensen supersterk maken! In deze activiteit knutsel je zelf een exoskelet met karton. Een potentiometer zorgt ervoor dat een LED-lampje gaat branden zodra je een bepaalde beweging maakt.

STAP 1:

Moeilijkheidsgraad

Complexe motorische vaardigheden, inzicht in abstracte begrippen of ongebruikelijke bouwonderdelen kunnen nodig zijn voor deze ontwerpuitdaging.
Deze moeilijkheidsgraad is bedoeld voor jongeren van negen à tien jaar oud. Stem af op andere leeftijdsgroepen, indien nodig.

STAP 2:

Benodigdheden

KARTON

EEN LED-LAMP

POTENTIOMETER

HOUTEN PENNEN OF STAVEN*

* Optionele benodigdheden

PLAKBAND

ELASTISCHE BAND*

ELASTIEKJES*

KROKODILKLEMMEN OF GEÏSOLEERDE KOPERDRAAD

TOUW OF GAREN

VELCROSTRIP*

SMELTLIJM*

2 AA BATTERIJEN (OF BATTERIJEN TOT 3V)

PAPERCLIPS

LIJM

RIETJES*

STAP 3:

Aan de slag

Vergeet niet dat dit slechts één manier is om dit model te maken, misschien vind jij wel een andere manier?

 

  1. Kies een indicator en zorg ervoor dat hij werkt – dit kan een ledlampje zijn, een zoemer of iets dat trilt. Test het uit door een elektrisch circuit te maken en het aan te sluiten op een batterij.
  2. Voeg vervolgens een potentiometer toe aan het circuit. Die werkt zoals een sensor en schakelt de indicator in of uit. Tip: Als de potentiometer de indicator niet in- of uitschakelt, heb je hem misschien op de verkeerde plaats in het circuit opgesteld. Denk aan de weg die de elektriciteit moet volgen van de batterij naar de potentiometer en vervolgens naar de indicator en terug naar de batterij.
  3. Denk na over waar je jouw exoskelet en de potentiometer aan wilt vastmaken. Probeer verschillende lichaamsbewegingen uit om te beslissen waar je het exoskelet zal vastbinden. (Tip: Kijk eens naar de lichaamsdelen die bewegen, zoals gewrichten.)
  4. Bedenk een manier om je potentiometer te draaien door middel van de lichaamsbeweging die je gekozen hebt. Tip: Door een paperclip aan de potentiometer te bevestigen kun je de draaiknop beter bedienen. Probeer de paperclip op een andere manier te bevestigen en ga na hoe je de potentiometer moet bewegen om hem te doen draaien. Je kunt ook een langere hendel aan de potentiometer vastmaken zodat het gemakkelijker wordt om de potentiometer te gebruiken.
  5. Verzamel alle onderdelen van je circuit op een stuk karton. Zorg ervoor dat alle delen goed vastzitten zodat het circuit niet uiteenvalt wanneer je beweegt.
  6. Maak je exoskelet vast aan je lichaam en kijk hoe het precies werkt. Ga na of je de beweging van het ene lichaamsdeel beter kunt detecteren dan de beweging van een ander lichaamsdeel!