WORKSHOP 10:

Bouw een geluidstoestel

In deze activiteit maak je een apparaat waarin je kan blazen om geluid te maken. Hoe kan je de lucht die je in een rietje blaast omzetten in een geluid?

STAP 1:

Moeilijkheidsgraad

Voor dit onderwerp zijn eenvoudige motorische vaardigheden, inzicht in simpele abstracte begrippen of gebruikelijke bouwonderdelen nodig.
Deze moeilijkheidsgraad is bedoeld voor jongeren van negen à tien jaar oud. Stem af op andere leeftijdsgroepen, indien nodig.

STAP 2:

Benodigdheden

TEKENPAPIER

LEGE PLASTIC FLESSEN OF BEKERS

RIETJES

ELASTIEKEN

BALLONNEN OF ANDER ELASTISCH MATERIAAL

STAP 3:

Aan de slag

Vergeet niet dat dit slechts één manier is om dit model te maken, misschien vind jij wel een andere manier?

 

  1. Neem een lege plastic fles en snijd deze in twee. We zullen de bovenste helft van de fles gebruiken voor dit ontwerp.
  2. Gebruik een perforator om een klein gaatje te maken dichtbij de rand van de fles. Er moet net een rietje door kunnen.
  3. Rol een papieren buisje dat door de opening van de fles kan.
  4. Steek een rietje door het kleine gat dat je gemaakt heb. Dit zal dienst doen als mondstuk.
  5. Gebruik een of ander elastisch materiaal, zoals een ballon of huishoudfolie, om de brede opening van de afgesneden fles te bedekken. Gebruik een elastiek om het materiaal te bevestigen aan de fles.
  6. Blaas lucht in je mondstuk en ga na welk geluid er weerklinkt. Experimenteer met verschillende elastische materialen en verschillende formaten van flessen om een ander geluid te produceren.