WORKSHOP 11:

Maak en kraak een kluis

De opdracht lijkt eenvoudig: maak een beveiligingssysteem voor een doos. Je zal met een batterij, zoemer en verschillende geleidende materialen een stroomkring maken, maar hoe zorg je ervoor dat het alarm afgaat wanneer de doos geopend wordt? En hoe kan je het alarm weer uitzetten wanneer je zelf de doos wil openen?

STAP 1:

Moeilijkheidsgraad

Complexe motorische vaardigheden, inzicht in abstracte begrippen of ongebruikelijke bouwonderdelen kunnen nodig zijn voor deze ontwerpuitdaging.
Deze moeilijkheidsgraad is bedoeld voor jongeren van negen à tien jaar oud. Stem af op andere leeftijdsgroepen, indien nodig.

STAP 2:

Benodigdheden

BATTERIJEN MET BATTERIJCLIP

ALUMINIUMFOLIE

SPLITPENNEN*

STOKJES*

* Optionele benodigdheden

KROKODILKLEMKABELS

SCHAAR

PAPERCLIPS (groot en klein)*

HEFBOOMSCHAKELAAR*

EEN ZOEMER OF LED-LAMPJE

AFPLAKTAPE

PAPIERKLEMMEN*

ALUMINIUMTAPE*

EEN SCHOENDOOS

PAPIER

PIJPENRAGERS*

STAP 3:

Aan de slag

Vergeet niet dat dit slechts één manier is om dit model te maken, misschien vind jij wel een andere manier?

 

Beveilig jouw doos

 1. Vind een doos met een deksel. Elk formaat is mogelijk, bijvoorbeeld een grote schoenendoos of een klein juwelendoosje.
 2. Verbind een eenvoudig elektrisch circuit met een zoemer. Probeer verschillende geleiders uit!
 3. Plaats het elektrisch circuit in de doos. Het is de bedoeling dat je een schakelaar maakt met het deksel van de doos. Hier zijn enkele manieren om de schakelaar te maken:
  • Lintschakelaar: Maak een lintje dat aan een zijde geleidend is. Door het lint te verschuiven, krijg je een open of een gesloten circuit.
  • Hefboomschakelaar: Gebruik een hefboomschakelaar die je circuit open of gesloten maakt door het deksel op te lichten of af te sluiten.
  • Schuifschakelaar: Maak een schuiver die je binnen of buiten het circuit kunt schuiven om zo een open of een gesloten circuit te maken.
  • Schuifschakelaar: Maak een schuiver die je binnen of buiten het circuit kunt schuiven om zo een open of een gesloten circuit te maken.
  • Draaischakelaar: Maak een schakelaar die door middel van een draaibeweging zorgt voor een open of gesloten circuit.
 4. Probeer de versterkte toegang tot je doos uit om zeker te zijn dat je de zoemer hoort telkens wanneer je de doos opent.

 

Maak een geheime opening die gebruikt kan worden als beste manier om jouw doos te openen.

 1. Vervolgens kun je een alternatieve toegang tot jouw doos maken. Die toegang kan zich aan de onderkant of zijkant van je doos bevinden. Je kunt ook meer dan één toegang maken om de krakers op het verkeerde been te zetten. Je kunt misschien zelfs een knop gebruiken waaraan je kunt draaien of een hendel waaraan je kunt trekken om zo de beveiliging van de doos op te heffen. Laat je creativiteit de vrije loop!
 2. Leg een snoepje of iets dergelijks in de doos en vraag een vriend of familielid om het er uit te halen zonder dat het alarm afgaat.