WORKSHOP 9:

Bouw een satelliet die water kan vervoeren

Satellieten zweven met heel gevoelige apparaten overal rond onze aarde: ze meten en fotograferen vanalles, zorgen dat onze GPS systemen werken of dat we overal ter wereld met elkaar kunnen telefoneren.

Al die hoogtechnologische snufjes worden de ruimte ingebracht door een raket, die hevig schudt en rammelt bij het lanceren. Bovendien moet de satelliet uit de raket gehaald worden eens ze in de ruimte is. Hoe kan dat?

In deze opdracht wordt de kwetsbare apparatuur van een satelliet nagebootst door water. Kan jij een container bouwen waar het water in en uit kan, maar waar het water niet uit kan lekken in de schuddende raket?

STAP 1:

Moeilijkheidsgraad

Voor dit onderwerp zijn matige motorische vaardigheden, inzicht in bepaalde abstracte begrippen of ongebruikelijke bouwonderdelen nodig.
Deze moeilijkheidsgraad is bedoeld voor jongeren van negen à tien jaar oud. Stem af op andere leeftijdsgroepen, indien nodig.

STAP 2:

Benodigdheden

DIK PAPIER

PLASTIC ZAKJES

ALUMINIUMFOLIE*

* Optionele benodigdheden

ELASTIEKJES

BEKERS

BOORTJE

PLAKBAND

SCHAAR

EEN GROTE VERPAKKING OF PLASTIC FLES

PAPERCLIPS

SPLITPENNEN

STAP 3:

Aan de slag

Vergeet niet dat dit slechts één manier is om dit model te maken, misschien vind jij wel een andere manier?

 

De satelliet die water transporteert

  1. Bouw eerst de verschillende onderdelen van je satelliet. De koker zal het water beschermen en vasthouden. Zorg er wel voor dat de materialen die je gebruikt geen water kunnen absorberen.
  2. Ontwerp een bovenstuk of deksel voor de satelliet zodat je hem kunt openen. Zo kun je ook aan de lading, wat in ons geval het water zal zijn. (Tip: probeer een scharnier te gebruiken zodat het deksel gemakkelijker kan bewegen.)
  3. Ontwerp een sluiting zodat je het deksel kunt openen en sluiten.
  4. Optioneel: je kunt ook zonnepanelen maken die je satelliet vermogen geven. Denk na over de grootte van die panelen en hoe je ze zult opvouwen zodat ze in de raket passen.
  5. Denk goed na over hoe je de lading (water) in je satelliet zult plaatsen en hoe je ze onder controle kunt houden als je met de raket schudt. Je moet ook eens nadenken over hoe je het water er uit zult nemen.
  6. Wanneer je de satelliet hebt gebouwd, zorg er dan voor dat je vervolgens de satelliet veilig op het rakettussenstuk kleeft met plakband voordat je alles test!

 

Het proefstation (raketsimulator)

  1. Maak bovenaan en onderaan gaatjes in het plastic reservoir. Misschien roep je best de hulp in van een volwassene om de gaatjes te maken met een scherp mes of een boortje.
  2. Bind elastiekjes aan elkaar om twee lange kettingen te maken.
  3. Hang een paperclip aan een van de uiteinden van elke ketting met elastiekjes.
  4. Duw het uiteinde van de ketting met elastiekjes waar geen paperclip aan hangt door het bovenste gaatje van het plastic reservoir. Zorg ervoor dat de paperclip de elastiek vastzet zodat het niet volledig door het gaatje kan schuiven. Kleef het stevig vast met plakband.
  5. Ga op dezelfde manier te werk voor de onderkant van het reservoir met de andere ketting met elastiekjes.
  6. Kleef het rakettussenstuk vast in het deksel van het plastic reservoir.
  7. Zet je satelliet op het rakettussenstuk en kleef hem vast met plakband.
  8. Je bent klaar voor de test! Hang het ene uiteinde van een van de kettingen met elastiekjes rond je voet en houd de bovenste ketting met elastiekjes vast. Schudden maar!!! Probeer het minstens 15 seconden uit.
  9. Open je raketsimulator en ga na of er ergens water gelekt is.