WORKSHOP 7:

Bouw een vleugel

Hoe kan een vliegtuig in de lucht blijven? Het geheim zit in de vorm van de vleugel! In deze activiteit bouw je een proefopstelling met een ventilator. Daarop kan je gaan experimenteren met verschillende materialen en vormen voor je vleugel!

STAP 1:

Moeilijkheidsgraad

Voor dit onderwerp zijn eenvoudige motorische vaardigheden, inzicht in simpele abstracte begrippen of gebruikelijke bouwonderdelen nodig.
Deze moeilijkheidsgraad is bedoeld voor jongeren van negen à tien jaar oud. Stem af op andere leeftijdsgroepen, indien nodig.

STAP 2:

Benodigdheden

PLAKBAND

VENTILATOR

GEWICHTJE (PAPIERKLEM, MUNTSTUK…)

SCHAAR

PAPIEREN BORDEN

EEN RECHTE, SMALLE STAAF

EEN STUK KARTON

EEN BLOK UIT PIEPSCHUIM

RIETJES

PAPIEREN SERVETTEN

STAP 3:

Aan de slag

Vergeet niet dat dit slechts één manier is om dit model te maken, misschien vind jij wel een andere manier?

 

Aerodynamisch vlak

  1. Kies een vorm uit voor jouw draagvlak. Kijk eens naar de verschillende vleugels van luchtvaartuigen en vleugels die in de natuur voorkomen om inspiratie op te doen.
  2. Maak met behulp van rietjes een interne draagconstructie voor jouw draagvlak zodat het draagvlak stevig genoeg is.
  3. Bedek de structuur met een materiaal dat niet veel weegt, zoals papieren servetten. Die vormen zo de buitenkant van het draagvlak
  4. Maak voor de testfase een gaatje in het midden van je vleugel voor de staaf. Verstevig het gat indien nodig met plakband.

 

Proefstation (windtunnel)

  1. Steek een staaf in een blok piepschuim en plaats de ventilator op zo’n manier dat de wind er recht op blaast.
  2. Maak het blok goed vast aan de tafel op zo’n 15 centimeter van de ventilator. Zo beweegt het blok niet mee met de wind van de ventilator.
  3. Test jouw vleugel op de volgende manier: schuif het over de staaf, hou het waar de windstroom van de ventilator zal langs komen en zet hem aan. Wanneer je de vleugel loslaat, beweegt hij op een neer langs de deuvel. Als de vleugel naar beneden valt, dan is dit omdat hij niet goed kan opstijgen. Experimenteer met de vorm en het gewicht van je vleugel om hem meer aerodynamisch te maken.
  4. Van zodra het draagvlak succesvol kan opstijgen, moet je eens nagaan hoeveel gewicht je aan je vleugel kunt toevoegen voordat hij begint te vallen.  Probeer eens met muntstukken, paperclips of papierklemmen gewicht toe te voegen en probeer het gewicht op verschillende plaatsen van de vleugel te bevestigen. Merk je verschillen in het draagvermogen van je vleugel?